Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2023 07:51 - Новата голяма игра. Опит да се разясни задкулисието на днешната глобална геополитика
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 5398 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 14.02.2023 18:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Целта на войната на САЩ срещу Русия в Украйна не е само удар срещу Москва, а по-скоро да се лиши Европа от технологично лидерство и да се разруши ЕС

Не мислите ли, че всичко, което наблюдаваме онлайн в Украйна и около нея, намирисва на някаква адска глупост? Ако слушате озвучените задачи и цели на страните, тогава това просто се оказва някаква дивотия. Е, или това е игра, в която ни се показва само първият слой от реалността, а всички останали слоеве са скрити. Нека обясня.

И така, през 2008 г. в света избухна системна световна икономическа криза. Дефиницията „системен“ предполага, че това е криза на сегашната икономическа система и за да се преодолее, трябва да се промени именно тази система. От друга страна, няма как. Сегашната система вече не работи. И тази система е системата на Бретън Уудс, базирана на долара. И целият свят, цялата ни днешна реалност се основава на това. И с унищожаването на тази система, целият днешен свят ще бъде унищожен. С появата на нова система ще възникне и нов свят, нови правила на играта, нови граници на държавите, нови хегемони и аутсайдери. И струва ми се, че всичко, което виждаме днес, не е война за запазване на старата система, както може да изглежда. Невъзможно е да се спаси старата система, всички вече го разбраха. Играта върви за места в новата система. И ако е така, тогава войната в Украйна трябва да се разглежда от тази позиция. И тук идват несъответствията.

Нека играем за всеки от нашите противници в тази война, въз основа на гореспоменатото. В същото време трябва да се разбере, че самата Украйна не е участник във войната, тя е бойно поле. Задачата на участниците е да получат място сред тези, които ще разработят правилата на новия свят. Да стигнат до новата Ялта. За да си там, трябва да имаш власт, технологична, финансова, индустриална. природни, човешки ресурси, достатъчни за автономно съществуване в новия свят. Тогава останалите просто ще бъдат принудени да преговарят с вас, тъй като няма да могат да ви повлияят по друг начин. Някой може да има всичко по-горе, както се казва, "в едно лице". Някой, поради липса на някои ресурси, ще бъде принуден да събере група от държави под свое командване. И тогава от името на тази група той ще седне в новата Ялта.

И така да започваме:

САЩ

Съединените щати станаха световен хегемон, защото бяха победител във Втората световна война, лидер в технологичната надпревара и в същото време фабриката на света. Същото може да се каже и за СССР. Ето защо в света имаше две суперсили. След това станаха една. Но американците победиха с цената на разрушаването на тяхната система. За да спечелят, те бяха принудени да се откажат от ролята на световна фабрика, премествайки производството в страни с евтина работна ръка. Така те намалиха разходите. И те бяха принудени да изпомпват пари в икономиката и за да избегнат инфлацията, прехвърлиха излишната ликвидност във финансови активи. Те замениха стоковата инфлация с инфлацията на активите. Това помогна да победят СССР, който не се сети за подобен финт, но също така заложиха бомба под самата Америка. През 2008 г. бомбата избухна. Дупката беше закърпена, но това беше временно решение. Наистина няма решение. Инфлацията, натрупана във финансовите активи, неизбежно ще се пренесе и в реалния сектор. Става въпрос за стотици трилиони долари. Не може да бъде предотвратено или спряно по някакъв начин. Системата се срива и това е неизбежно.

В досегашната система Съединените щати несъмнено бяха хегемонът, който определяше правилата на играта. Но системата се разпада, което означава, че в новата система Съединените щати може не само да не са хегемон, но като цяло ще се спуснат до нивото на регионална сила или дори по-лошо, ще се разпаднат на група от страни от третия свят . Те не го искат. Затова те вече работят върху създаването на собствена зона, наречена АУКУС. Логично, те трябва да се опитат да влязат в новия свят с възможно най-голяма преднина, за да се откъснат от конкурентите и отново да станат хегемон във вече новата система. Това изисква лидерство във военната, индустриалната и технологичната област. Във военно отношение, такова е достатъчнониво, за да може да защитят територията на своята зона на господство. Основното е те отново да станат технологични лидери и глобална фабрика. Но тук има засечка. Световната фабрика е Китай. А в технологичната сфера основните конкуренти са Европа, Япония и пак Китай. Имайте предвид, че Русия не е в този списък. Тогава защо САЩ забъркаха тази каша с Украйна? В края на краищата Украйна очевидно се готвеше за война с Русия, започвайки със свалянето на Янукович и през всичките следващи осем години. .Там бяха вложени колосални ресурси. Защо? Защо се гласят планове за постигане на пълна победа над Русия и връщане на Крим на Украйна? В крайна сметка тези планове не са реалистични. Не можете да изтръгнете територия от ядрена суперсила. Това не са планове с поглед към новия свят. Защото ако се опитат да осъществят тези планове, тогава няма да има свят, нито нов, нито стар. Всичко ще изгори в ядрен огън. Американците не са глупави. Така че изказаните от тях планове са неверни. Реалните планове трябва да са различни. И тези планове трябва да се отнасят до гореспоменатите конкуренти.

И следователно. Струва ми се, че целта на войната на Украйна срещу Русия изобщо не е Русия, а ЕС. Целта е да се лиши Европа от технологично лидерство. За целта е необходимо да се създадат условия, при които всички европейски технологични гиганти ще избягат от тази територия. Необходимо е да се лиши ЕС от евтини ресурси, идващи от Русия. И това не са само петрол и газ. За това ЕС беше въвлечен във войната с Русия на страната на Украйна. Майсторски ги принудиха да изоставят руските ресурси. Следващата задача е окончателното разкъсване на руско-европейските връзки без възможност за тяхното възстановяване. И в крайна сметка – деградацията и дестабилизацията на Европа в резултат на войната. Освен това е необходимо Европа да бъде откъсната от ресурсите на Африка и Близкия изток. Все още не е ясно как американците ще решат този въпрос. Един от вариантите е да ги дадат на Русия, след като тя окончателно скъса всички връзки с Европа. В противен случай Китай може да вземе тези страни, а това е неприемливо за САЩ. Във всеки случай американската цел на войната в Украйна е да унищожи технологичното лидерство на Европа, а не изобщо да победи Русия. Напротив, загубата на Русия е неприемлива за Америка, защото това ще укрепи ЕС и ще принуди Русия отново да доставя ресурси на Европа при техните условия или ще принуди Русия да мине под властта на Китай, а това е още по-лошо.

Англия.

Британците нямат ресурс да бъдат сред тези, които ще определят новите световни правила, но много искат да бъдат там. Те никак не са доволни от перспективата да бъдат в АУКУС в ролята на подчинени на САЩ. Англия все още се чувства като империя, там има имперски елит и те искат да са сред тези, които ще решават съдбата на света. Преди войната в Украйна те нямаха много шансове, но с началото на СВО тези шансове се появиха.

Какво трябва да направи Англия, за да стигне до новата Ялта? Необходимо е да се съберат за себе си страни с технологично лидерство, ресурси и военна сила. Какви са тези държави? Това са страните от ЕС, освен това стара Европа, европейските технологични лидери, както и Канада, Австралия, Нова Зеландия и други - всички, които са част от Британската общност и където английският монарх все още е върховен главнокомандващ. И които САЩ планират да вземат на АУКУС. Тоест Англия трябва да зареже и Европа, и САЩ. Как може да направя това?

Трябва да направи всичко възможно, за да помогне на американците да въвлекат ЕС във войната с Русия в Украйна. Необходимо е Европа да се включи изцяло. Необходимо е да се постигне ситуация, при която победата на Русия ще се тълкува от самите европейци като политически крах на целия европейски елит. След това руснаците трябва да спечелят. На фона на успехите на Русия на фронта е необходимо да се помогне на САЩ да постигнат дестабилизация на Европа, но в същото време да се гарантира, че европейските технологични гиганти нямат време да избягат, тоест самият процес на дестабилизация не трябва да се проточва във времето, а бързо. В контекста на политическия колапс на европейските елити и дестабилизацията на Европа, да поемат инициативата и да започнат мирни преговори с Русия от името на Запада. На преговорите ЕС трябва да бъде преметнат, а именно да се съгласят с исканията на Путин за изтегляне на войските на НАТО до линията от 1997 г. Тук е необходима виртуозна политическа игра, тъй като прецаквайки ЕС, британците едновременно прецакват и американците. Резултатът за Англия трябва да бъде разпадането на ЕС. Технологичните лидери на стара Европа ще минат под техен контрол, докато източните просяци след изтеглянето на войските до границите от 1997 г. ще станат напълно безполезни за никого. Може би те ще бъдат дадени на Русия след преговори. В днешните реалности това е единствената възможност за Англия да се върне в клуба на Великите сили. Загубата на Русия за Англия е неприемлива, тъй като победата на Украйна ще доведе до укрепване на ЕС, а той се нуждае от колапс на Европа.

ЕС

Европейският съюз също иска да бъде сред страните, които определят новите правила на света, макар и като младши партньор. И им беше казано, че могат да го направят. Американците им казаха. За да направят това, те трябва да победят Русия в Украйна и да я върнат в състоянието, в което беше през 90-те години. Русия трябва да се превърне в суровинна колония на Запада. Европейският елит сериозно смята, че Съединените щати все още мислят като "обединен Запад". Те смятат, че за американците те са съюзници, а не конкуренти. Какво трябваше да направи ЕС, за да стигне до новата Ялта? В контекста на американската война в Украйна американците трябва да нарушат плановете си, включително за сътрудничество с Русия. Необходимо е с всички средства да се постигнат гарантирани доставки на руски ресурси за ЕС, да се помогне за създаването на маршрути за доставка на тези ресурси и да се защитят тези маршрути. Необходимо е да се преговаря с Русия за разделянето на сферите на влияние в Африка и Близкия изток, включително чрез отстъпки в Източна Европа. Необходимо е да се създадат собствени въоръжени сили, независими от САЩ и Англия, за да защитават собствените интереси. Трябва да се каже, че ЕС направи точно обратното. ЕС днес не е играч, той е плячка във война.

Нека да обобщим. По логиката на събитията обявените цели на войната в Украйна не се разминават с реалните само при ЕС. САЩ и Англия играят много по-сложна игра, в която истинската цел е да разрушат ЕС.

Източник: Афтершок 



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4869910
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16696
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930