Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2021 12:29 - Древногръцките философи – софисти - презентация от доц. Г.Генов
Автор: ggenov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 304 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.10.2021 12:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Софистика

    Софизъм е дума, мисъл, изказване, която представлява лъжлив аргумент. Също модел и тенденция на такова говорене

Историята на софистика

      Софистиката по своя произход е техника, преподавана от високо престижна и уважавана група от учители философи и реторици. Негативната конотация на думата, в нейния пренебрежителен и подценяващ модерен отенък на "невалиден аргумент композиран спекулативно", е далеч от репрезентиране на вярванията на истинските софисти, с изключение на това, че те като цяло са били преподаватели по реторика - тоест, в това число, за да уточним, преподавали са аргументация на едно говорене.

     Но сега софистите са познати главно и основно чрез писанията на тяхните опоненти - и ние нямаме нищо, цитирано или упоменато в позитивен аспект, което да е запазено (впрочем, знаем как античните текстове достигат до нас). От малкото останали текстове (дали ще е по-добре да кажем "откъснати изречения"), ние много трудно можем да преценим и съдим за това учение, и да съставим пълна представа и виждане върху софистиката. Но при все това, модерното днешно знание за софистиката, посочва и доказва разликата между платоновото говорене за софистите, и това което софистиката в действителност е била.

История на понятието

     Значението на думата софист (гр. "умен човек" или някой, който "прави" мъдрост, който прави бизнес от мъдроста; също магьосник) коренно се променя с времето. Пръвоначално, софист бил някой който давал мъдрост чрез знание на своите ученици.  Бил е много спицифичен термин приписван и на Седемте мъдреци на Древна Гърция. Тоест софистът е бил философ, който в центъра на вниманието си е поставял изучаването на човека и се опитвал да обори основания върху религията мироглед; но постепенно в разбирането си на процеса на познанието софистите изпадат в субективизъм и отричане на обективната истина - тоест нихилизъм, и накрая свеждат диалектиката до софистика. И така, през V век пр. н.е. в Атина, се разпространява понятието за софист, като реторик, предлагащ да учи младежи в убедителното говорене и водене на спор. От тук термина софистика.

 

Аристотеловата гледна точка и други критики

     Според Аристотел, и негативната критика на софистиката това е неправилен аргумент, мнимо доказателство, докато, според Аристотел, истинското реторично доказателство, което е различно от лъжливия аргумент – софистичния довод, е ентимемата.

     За софизми се считат изказвания от сорта на: Ако ти никога не си губил рогата си, значи имаш такива.

      Твърдението на Протагор, например е, че задачата на софиста е да се представи най-лошият аргумент като най-добър по пътя на хитроумните уловки в речта, разсъждението, и да се занимава не с истината, а с успеха в спора или чисто практическата изгода.

Протагор /ок. 485 пр.н.е. Абдера – ок. 410 пр.н.е./ е древногръцки философ, първият и най-известен от софистите. Обявен за безбожник, той е бил изгонен от Атина, а произведението му "За Боговете" - изгорено и загубено завинаги. Приеман е за скептик и релативист.

Лунният кратер Протагор е наречен на негово име, както и един философски диалог от Платон.

    "Човек е мярка за всички неща - на съществуващото, защото съществува и на несъществуващото, защото не съществува." Познанието не може да бъде абсолютно, то е ограничено.

    Известен е също така и с разсъжденията си за материята: "Материята е течаща" , "Основните причини на всички вещи се намират в материята".

    Учител на Протагор е бил Демокрит. Казват, че преди да започне обучението му, двамата сключили договор, според който Протагор щял да заплати таксата за същото, само ако спечели първото си дело или публичен спор. Но обучението свършило, а Протагор и не помислял да влиза в спор или да завежда дело. Демокрит му писал: "Трябва да ми заплатиш за обучението си. Ако не го направиш, аз ще заведа дело срещу теб. Ако спечеля делото, ще трябва да ми заплатиш, съгласно решението на съда. Ако го загубя - трябва да ми заплатиш, съгласно нашия договор. И в единия, и в другия случай ще трябва да ми заплатиш, така че по-добре плащай без да съм те дал под съд!" На което Протагор, като добър ученик, отговорил: "По-добре не завеждай дело, защото ако аз загубя, не трябва да ти плащам, съгласно клаузата в нашия договор. Ако пък го спечеля - пак не трябва да ти плащам - този път съгласно решението на съда. И в единия, и в другия случай нищо няма да получиш!".

Горгий /ок. 483 пр.н.е.Леонтини, дн. Италия - 375 пр.н.е. Лариса, Гърция/ е древногръцки софист, въвел обучението по реторика в Атина. Обикновено се счита, че той е първият философ, въвел теориите на солипсизма и нихилизма.

    Роден е в Леонтини на о-в Сицилия. През 427 е изпратен от съгражданите си при ръководителя на делегацията, за да помоли за закрилата на Атина срещу сиракузката агресия. След това се установява в Атина, където се изявява като оратор и преподава реторика.

    Известен е най-вече с това, че въвежда реториката в Древна Гърция. Спомага за възприемането на атическия диалект като език, на който трябва да се пише проза. Автор е на произведението „За природата или несъществуващото”.

Мисли на Горгий:

Нищо не съществува.

Дори нещо да съществува, то е непознаваемо.

Дори нещо да съществува и да бъде познаваемо, то знанието за него не може да бъде съобщено на другите.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ggenov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1075153
Постинги: 662
Коментари: 49
Гласове: 367
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031