Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2020 14:59 - ФРИДРИХ НИЦШЕ - ФРАГМЕНТИ
Автор: ggenov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 885 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Из"Веселата наука"
Из "Човешко твърде човешко"
Из "Заратустра"
Из "Отвъд добро и зло"

Из "Веселата наука"

Воля и доброволие. [Wille und Willigkeit.] - Завели един младеж при един възрастен мъж и казали: "Виж, това е един, който е развратен от жените!" мъдрият мъж пократил глава и се усмихнал. "Мъжете са тези", провикнал се той, "които развращават жените: и всичко, което липсва на жените трябва да се набавя и да се поправя в мъжете, - защото мъжът прави образа на жената, а жената се приправя на този образ." - "Ти си твърде мекосърдечен към жените", казал един от околните, "ти не ги познаваш!" Мъдрият мъж отговорил: "На мъжкия вид е волята, на женския вид е доброволието - такъв е законът на половете, наистина! един твърд закон за жената! Всички хора са невинни за биването си, но жените са невинни на втора степен: кой би могъл да ги засипе с достатъчно балсам и милост." - "Какъв балсам! Каква милост!" провикнал се друг от множеството: "Трябва по-добре да възпитаваме жените!" - "Трябва по-добре да възпитаваме мъжете ", казал мъдрият мъж и кимнал на младежа да го последва. - Но младежът не го последвал.

 

Из "Човешко твърде човешко"

За еманципацията на жените. - Могат ли жените изобщо да бъдат справедливи, когато те така са свикнали да обичат, да усещат веднага за или против? Затова те по-рядко се застъпват за неща и по-често за личности: но ако за неща, то те веднага стават техни радетели и така развалят чистото невинно действие на същите. Така че възниква една не малка опасност когато им се възложи политиката или определени части от науката (например историята). Защото какво по-рядко от една жена, която наистина би знаела какво е наука? Най-добрите хранят и в гърдите си дори едно тайно подценяване за нея, като че с нещо я превъзхождат. Може това да се промени, досега е така.

Власт и свобода. - Колкото повече жените почитат мъжете си, толкова те почитат признаните от обществото сили и представи нещо повече: те от хилядолетия са свикнали вървят приведени, пред всички властващи, кръстосали ръце на гърди, и пренебрегват всяка съпротива срещу публичната власт.

Из "Заратустра"

Щастието на мъжа е: искам. Щастието на жената означава: той иска.

"Погледни, светът за малко беше съвършен!" - така мисли всяка жена, когато е послушна от любов. И трябва да е послушна жената и да намери дълбина за повърхността си. Повърхност е душата на жената, една подвижна бурна кожа върху плитка вода.


Но душата на мъжа е дълбока, токът му шуми в подземни пещери: жената усеща неговата сила, но не я схваща. -

Тогава старата женица ми отвърна: "Много комплименти каза Заратустра и особено за тези, които са достатъчно млади за това. Странно е, че Заратустра малко познава жените, и въпреки това той има право за тях! Не се ли случва това, защото при жената няма невъзможно нещо?


И за благодарност приеми една малка истина!


Аз съм достатъчно стара за нея!


Завържи я и й запуши устата: защото тя иначе пищи пронизително, тази малка истина."

"Дай ми, жено, твоята малка истина!", казах аз, и тогава каза старата женица:

"Отиваш при жените? Не забравяй бича!" - така говореше Заратустра.

Из "Отвъд добро и зло"

Когато една жена има учени склонности, то обикновенно нещо в нейната половост не е наред.

Досега за щастие просвещението беше мъжка работа, дан на мъжете - с това човек оставаше "сред своите"; и човек трябва да си запази най-после солидните резерви, при всичко, което жените пишат за "жената", дали жената иска всъщност просвещение за себе си - дали може да иска... ако жената не си търси едно ново труфило - аз все пак мисля, че да/се/труфи спада към вечно/женското? - е, тогава тя ще предизвиква страх - може би с това тя иска госпосдство. Но тя не иска истина: за какво й е на жената истина! Нищо не е от самото начало по-чуждо, по-противно, по-враждебно за жената, от истината - нейното голямо изкуство е лъжата, нейното най-важно дело е блясъкът и красотата.

Да се задълбаваме в осноновните проблеми "мъж и жена", да не приемаме тук най-непримиримия антагонизъм и необходимоста на едно вечно/вражеско напрежение, да бълнуваме за равни права може би, еднакво възпитание, еднакви претенции и задължения: това е типичен знак за плоскоглавие, и мислител, който се е показал плосък на това опасно място - плосък по инстинкт! -, може да бъде смятан изобщо за подозрителен, нещо повече, за издаден, за разкрит: вероятно за всички основни въпроси на живота, и също и на днешния живот, той ще идва твърде "къс" и няма да може да навлезе в дълбочина. И обратното, един мъж, който има дълбочина, в духа си, както и в желанията си, също и онази дълбочина на доброжелателството, което е способно на строгост и твърдост и лесно се бърка с тях, може да мисли за жената винаги само по ориенталски - той трябва да схваща жената като притежание, като собственост, която подлежи на заключване, като нещо предопределено да служи и постигащо завършеност в служенето - в това отношение той трябва да се настрои на гигантския разум на Азия, на инстинкт/превъзходството на Азия, както това някога са направили гърците, тези най-добри наследници и ученици на Азия, които както е известно, от Омир до времената на Перикъл, с нарастваща култура и размах на сила, стъпка по стъпка по-строги към жените, накратко са ставали по-ориенталски. Колко необходимо, колко логично, колко човешко/желателно е било това: по това нека всеки си размишлява!

Наистина има достатъчно глупави приятели/на/жените и завъртащи/главите/на/жените сред учените магарета от мъжки пол, които съветват жената, да се обезженствява по този начин и да подражава на всички тъпотии, от които боледува "мъжът" в Европа, европейската "мъжественост" - които искат да свлекат жената до "общото образование", дори и до четене на вестници и политизиране.

Това, което вливало респект и достатъчно страх в жената, е нейната природа, която е "по-природна" от тази на мъжа, нейните истински хищнически хитри извивания, нейните тигърски нокти под ръкавицата, нейната наивност в егоизма, ... страх и съчувствие: с тези чувства досега е стоял мъжът пред жената, винаги с един крак вече в трагедията, която разкъсва, развивайки се. - Как? И на това трябва да се сложи край? И размагьосването на жената е в ход? Оскучаването на жената бавно приближава? О Европа! Европа!

 

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ggenov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1075501
Постинги: 662
Коментари: 49
Гласове: 367
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031