Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2017 14:22 - ПИЕР БРЮНЕЛ - Литературният мит ХАМЛЕТ /подбор и превод на доц. Г.Генов/
Автор: ggenov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 570 Коментари: 0 Гласове:
0



 Х а м л е т /Andrй Lorant/, с.706-711

 

 С.706  Персонажът Хамлет заедно с Одисей, Фауст или Дон Кихот принадлежи към семейството на фиктивните герои които, според Дьоблин, по образцов начин илюстрират същностните аспекти и “базисните /фондаменталните ситуации” в/на човешкото съществуване. ..Първият вариант на легендата се съобщава от Саксо Граматик /Saxo Grammaticus/ през ХІІ век /адаптирана версия според вкусовете на времето създава през 1570 година Белфоре /Bellforest/. В този вариант са съчетани елементи от образния свят на Сагите /събрани от Снори Стурлусон /Snorri Sturluson/ в сборника “Прозата на Еда” /Prose-Edda/с образи от митологията на Средиземноморието.

  В образа на сина, който е призван да отмъсти за убития от чичо му баща, се откриват черти на Амлоди /Amlodi/, очевидно необразован /простодушен/ човек, който съзерцава морето, зад което се намира Мелницата на Вселената, която мели  скалите и превръща в пясък живи и мъртви. С тези черти, които идват от една северна легенда, се съчетават характеристики на Орест, Електра и полу-легендарния Луций Юний Брут /Lucius Junius Brutus/, герои изпълнени с омраза към майките си и узурпаторите на властта, които ги преследват. Като млад човек приносител на писмо, което съдържа смъртната му присъда, и въпреки това успял да спаси живота си, Хамлет е също брат на Уриел /Uriel/ или Белерофон /Bellйrophon/.

С.707  В трагедията си Шекспир си спомня за една легенда /която е познавал пряко или опосредствено, чрез известния сборник “Ур-Хамлет” /Ur-Hamlet/, заредена с митове. Същевременно драматургът обновява конвенциите на “трагедията за отмъщение” и, в рамките на една характеризираща се с дразнеща двусмисленост пиеса, той организира темите като ги обвързва с магическото схващане за вселената и с тревоги, които обземат религиозните мислители и философите на прехода ХVІ-ХVІІ век.

  Неговият герой /който не се поддава на лудешкия делириум да убие за да отмъсти, следва едно “твърде странно поведение/ е посетен от Призрака на баща му, който “узурпира времето на нощта”. Той е гост от ада, чистилището и небето, който премахва границите, които отделят земния от отвъдния свят. Независимо дали го възприемаме като облечено в плът привидение или като чист дух, той притежава реално драматургично съществуване в началото на пиесата, докато впоследствие той се превръща в халюцинация на сина му. Новият крал, по-млад, силен и мъжествен от стария – предаден от залязващите си сили, изоставен от жена си – би могъл да бъде възприет като предизвестие на епохата на Ренесанса. Но той е представен от Шекспир като подъл убиец, от който произлиза корупцията обхванала двора му. Като герой на една едновременно космична, семейна и философска драма Хамлет преминава през лабиринт от съмнения и трудно доказуеми истини. Обхванат от меланхолия, дълбоко ранен от повторния брак на майка си, подтиснат от провалената мисия на баща му, Хамлет все пак успява да осуети интригите на чичо си. Издигнал се в края на трагедията до необичайна за него ведрост /може би защото вярва в предначертанията на Провидението/, без да престава да мисли за отмъщението, макар че е неспособен да го осъществи, той се превръща в неподвластния Принц, който наказва със смърт узурпатора, чието престъпно провинение става явно.

       Драма на индивидуалното съзнание и на колективния характер, пиеса възхваляваща театралното изкуство, ненадминат образец, зареден с митове и загадки “Хамлет” подбужда писателите да създават. Главният проблем за тях е да изследват задълбочено тайните на един персонаж, да анализират скрития план на текста, да го пренапишат в съответствие с вкуса и чувствителността на тяхната епоха, за да се схване по-добре смисълът на този шедьовър. Този прочит, който е “честване”, според израза на Женет, вдъхновено от бунтовната нагласа срещу текста превърнал се обект на култово преклонение.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ggenov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1074864
Постинги: 662
Коментари: 49
Гласове: 367
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031