Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2017 14:24 - ПИЕР БРЮНЕЛ - Литературният мит ФАУСТ /подбор и превод на доц. Г.Генов/
Автор: ggenov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 529 Коментари: 0 Гласове:
0



 Ф а у с т  /Andrй Dabezies/ , с. 587-599

 

С.587 Ако се придържаме към някои оцелели до нас документи /административни записки и кореспонденция/ написани през живота му – протекъл вероятно между 1480 и 1540 година – Йохан Фауст е бил неблагонадежден поданик, често търсен астролог, често подозиран шарлатан, достатъчно образован, за да се представя понякога за учител, но ожесточено охулван и презиран от всички високо образовани свидетели, които споменават делата му като реален земен човек. Той е водил скитническо съществуване из Южна Германия и по поречието на Рейн. Съобщава се, че е изучавал изкуството на магията в Краков, че е пътувал до Рим, че е посещавал Париж. Тези известия допринасят много за бързото разрастване на легендата. Предполага се, че е бил заклан по най-жесток начин. Това предположение поразява въображението на съвременниците му, които започва да се догаждат, че смъртта му е деяние на Дявола.

С.588 Около спомена за Фауст се изгражда двусъставна легенда: от една страна създаваните от народа анекдоти, често използвани за пресъздаване на живота и на “магьосници” като Тритхайм /Trittheim/, Парацелз /Paracelse/ и Агрипа /Agrippa/, в които с добродушна възхита се разказва за фокусите им; от друга страна възниква зловещата легенда, в която “подвизите” на лечителя и магьосника Фауст се обясняват с намесата на Мефистофел /Mйphostophiles/. Към 1580 година се появява първата хроника, в която се съобщава без заобикалки, че Фауст е сключил договор /пакт/ с Дявола, от който произлизат свръхестествените му способности и който е причина за ужасяващата му смърт.

  През 1587 година неизвестен съчинител сглобява тези анекдоти и легенди и ги подрежда в строен разказ, който се появява в малка книжка разпространявана на панаира във Франкфурт – Historia von Dr. Johann Fausten, dem weitbeschreyten Zauberer und Schwartzkыnstler. Тази книжка започва да се назовава Volksbuch /Народната книга/, тъй като представлява завладяващ съзнанието на тогавашното простолюдие разказ, който, макар че като построение е несвързан, пресъздава и придава достоверност на трагическата история на доктор Фауст – неблагоразумният учен, който, ръководен от неовладяната си гордост, сключва самонадеяно договор с Дявола. Според него в продължение на двадесет и четири години той ще се ползва от всички радости на живота и ще притежава тайната на магията, но след като изтече договорения срок е обречен на страховита смърт.

  Вероятно втората част на книгата е създадена като компендиум /набор/ от знания заети от тогавашните учебници по космография и география. По наивен, детски начин са предадени под формата на анекдоти фокусите и смехотворните представления на Фауст.

  В третата част на “Народната книга” неизвестният съчинител се връща към сериозния поучителен тон на първа част, но в епизодите се внася драматично напрежение – най-вече в онези, в които се описват последните дни и смъртта на магьосника. Така в книгата за живота на странния “лечител” Фауст се предизвиква както смях /в средата/, така и страх /в края/ и това и осигурява успех, тъй като изкусно разработената повествователната схема привлича вниманието на все по-широк кръг простодушни читатели. За десет години се появяват двадесет и две издания, които постоянно се попълват с нови епизоди. Чак до края на ХVІІІ век се размножават, разширяват и обогатяват изданията на “Народната книга”. След 1725 година започва да се разпространява една съкратена версия на “Народната книга”, която като юноша вероятно е чел Гьоте. Към това трябва да прибавим изданията и преизданията появили се през двата века /ХVІ и ХVІІІ/ на холандски /30/, английски /25/, френски /20/, датски и чешки.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ggenov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1075753
Постинги: 662
Коментари: 49
Гласове: 367
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031