Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2015 12:48 - Изборите във ВТУ: НАЙ-РАЗУМНИЯТ ИЗБОР е "НЕ НА СТАТУКВОТО"
Автор: ggenov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 537 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.05.2015 18:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                               Изборите във ВТУ:
    „НЕ НА СТАТУКВОТО“ е най-разумният избор

 

     Както можеше да се очаква, през последния месец преди изборите за нов ректор на ВТУ ярката червена звезда на великия ДС-кормчия изчезна от небосклона. Потъна в нелегалност. Дали защото вкара университета в огромни дългове, вътрешни /неизплатени хонорари и наднормени часове на преподавателите/ или външни, чийто обем никой не знае? Едва ли? Тази персона /ДС-явочникът Оазис/ отдавна е доказала своята безскрупулност и липса на съпричастност към академичната общност, към която всъщност никога не е принадлежала. Може би отсега подготвя почвата вече ВТ-почвата за избора му като кмет на предстоящите местни избори. Това е една напълно възможна негова поредна кариеристична приумица. Но ключовият въпрос не е този. Проблемът е другаде.

     Вече има предостатъчно индикации, че неговият ДС-събрат и фаворит /Бон Джоуви/ смята да работи със същия или почти същия екип от опричници, тъй вярно обслужвали ДС-агента Оазис.

    Първият в списъка е Председателят на ОС на ВТУ Радослав Радев /с партизанското име Радо/, който е кандидат за втори мандат. Радев е безкрайно мързеливият и некомпетентен слуга – типичен синекур. Кратка илюстрация на неговия мързел е, че за четири години така и не съумя да свика ОС на Университета /задължен е по закон да го събере поне един път годишно/ и важните решения се взимаха „чрез подписка“. Практика, характерна за сталинските времена, защото „спуснатите отгоре“ решения няма как да се обсъждат. През последните четири години ВТУ фактически нямаше Общо събрание.

   Друга илюстрация на неговата некомпетентност е почти проваленият професорски конкурс за неговия приятел – вечният библиотекар Савата, поради неспазени процедури по закон и по вътрешен правилник. Конкурсът за Савата трябваше да бъде обявяван повторно.

    Чудим се с какви очи Радо ще оправдае огромната си синекурна заплата пред Общото събрание на ВТУ и ще иска втори мандат!

    Но Радо е все пак по-малкият проблем. Дават му – взима човекът. По-големият проблем са така наречените „оперативни“ зам-ректори. Единият от тях, депутат от ПФ, още отсега се е споразумял, срещу обещана брокерско-студентска подкрепа, предвидливо да запази стария си пост при евентуално предсочно приключване на депутатския му мандат.

   Биографията на Пф-депутата Мухов включва следните факти и случки:

1.Доста семпъл като преподавател и научен изследовател /по преценки на негови колеги и студенти/;

2. Двадесет години слугуване на ДС-агент „Иван“ /Кр. Каракачанов – ВМРО/;

3. Осем години слугуване на ДС-резидент „Благовест“ /Ив. Харалампиев – бивш ректор на ВТУ/;

4. Още осем години слугуване на ДС-явочник „Оазис“ /Пл.Легкоступ – изхождащ се ректор на ВТУ/;

        Другият зам-ректор ще бъде със сигурност доц. Продаденов - номенклатурчикът с четирите поста под владичеството на ДС-явочника Оазис. Този индивид вече се хвали, че каквото и да стане, той ще запази поста си. А това е човекът, който съсипа вътрешната нормативна уредба на ВТУ – около 80 правилника, като никой от тях не се спазваше. Поради несъстоятелност. На неговата "съвест" лежи и скандално проведената изборна кампания през 2011 г., оспорена от тогавашния министър на образованието Игнатов.

      С голяма доза достоверност вече се спряга и името на „неподкупния юрист“ с красноречивия прякор „Бармана“, на когото лично Омбусманът на РБ е изпратил писмо във ВТУ, в което остро се порицават въведените от него „фамозни“ изпитни практики /по сигнали на студенти/. А иначе „Барманът“, погледнат отвсякъде, си е тарикат: води си лекционни курсове във ВТУ,Свищов и Русе; собственик е на книжарница в Пети корпус на ВТУ. Ревнивият спрямо конкурентите си в „правенето на пари“ ДС-резидент Благовест /бившият ректор Ив. Харалампиев/ наричаше неговата мафиозна дружинка „Хвърковатата чета“.

     И както можеше да се очаква след двумандатната фалократска империя, учредена във ВТУ от ДС-явочника Оазис, в бъдещия управленски екип на Университета е осигурена висока позиция и за Искрящата гейша от ромското гето на Нова Зогора, представителката на „цивилизацията Тан“ във ВТУ, произведена скорострелно като Д/УХ/ОЦЕНТКА. За неин научен ръководител и рецензент бил, „без много труд“, привлечен многофункционалният доцент по история на Византия /Дим.Дим./.

   Трябва да се признае, че кадровата скамейка на ДС-явочника Оазис е вече достатъчно пренаселена. По най-груба обобщаваща преценка 40 души от неговата фамилия по майчина, бащина, братовчедска и шуробаджанашка линия работят във великотърновската Алма Матер. В нея не се отчитат съпругите и дъщерите на приятелите от бизнесменската свита на Оазис.

    През двата мандата на ДС-ректора на ВТУ, въпреки постоянно спадащия брой кандидат-студенти, увеличи щата на помощната администрация в Университета и тя се разрастна неимоверно. Би могло да се каже, че по време на Оазис-мениджмънта ВТУ заприлича на фамилна благотворителна фондация, която достойно би се състезавала за почетен приз сред многобройните приюти за бедни на майка Тереза.

     Но това обобщаващо наблюдение не е най-скандалното. Да се насрочи изборна кампания по време на кандидатстудентска кампания, през която в месец юни ще се провлачат изборите за декани и ръководители на катедри, си е все едно да саботираш за сетен път и без това повехналия авторитет на Университета на Велико Търново. Във водовъртежа на едномесечните изборни интриги неизбежно ще се озоват както преподавателите, така и служителите. И докато за другите университети това е традиционният период за усилна кандидатстудентска „жътва“, във ВТУ ще се влачат, макар и предварително уредени, избори за административни ръководители. Цялата тази режисирана суматоха би могла да се инсценира още, да речем, през април. Е да, но нали алчният за власт ДС-кариерист и хедонист Оазис трябваше докрай да изчака оказалия се ялов дебат за безпределен ректорски мандат...

   И в края на тази изкуствено драматизирана, но всъщност предрешена изборна компетиция, единственият, според нас, разумен избор, който би трябвало да направи всеки достоен и неподкупен преподавател е „НЕ НА СТАТУКВОТО“!

 

                                                         Анализаторски екип




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ggenov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1084871
Постинги: 664
Коментари: 49
Гласове: 369
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930