Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2013 10:56 - ПРОГРАМИРАНАТА ДЕВАЛВАЦИЯ НА ФИЛОЛОГИЯТА ВЪВ ФФ НА ВТУ
Автор: ggenov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1135 Коментари: 0 Гласове:
0




 

      Тези горчиви размишления са породени от нелепата забележка на колега-студентка, която ме упрекна, че не познавам добре МОРАЛНИЯ УСТАВ  на портала „Нови филолози”. А е толкова логично младите филолози във ФФ на ВТУ да знаят всичко за груповите и персонални екзекуции над високо професионални филолози, извършвани във Филологическия факултет на Университета на В.Т., под диктата на надзираващата и до днес ФИЛОЛОГИЯТА във ВТУ мафия на комунистическата Държавна сигурност.

     Аз следя подмолната девалвация на ФИЛОЛОГИЯТА във ВТУ още от 1969 година, когато постъпих като асистент във ФФ на тогавашния ВПИ /Висш педагогически институт/.

1.     Да започнем с Априлската поетическа вълна от студенти-бъгаристи във ВТУ, замислена от методистите на БКП в старопрестолния град. Те ми бяха и първите високоинтелигентни студенти, но още през първото десетилетие от учредяването на Вълната те се дистанцираха от великотърновската Алма Матер. Нека сегашните „Нови филолози” открият сред почетните гости на 50-годишния юбилей на ВТУ талантливите поети от Вълната Борис Христов, Таньо Клисуров, Марин Георгиев, Радослав Игнатов. Ще бъде невероятно чудо, ако това се случи!?

2.     Любопитно ще бъде да изброите колко от утвърдените филолози-българисти от Западна Европа, получили титлата „Хонорис кауза” във ВТУ, ще почетат 50-годишния му юбилей.. Ще бъде невероятно чудо,    ако сред почетните гости видим, например, професора от Пиза Джузепе дел Агата, или пък другия скъп някогашен гост-лектор във ВТУ професор Армандо Гниши от римския университет „Ла Сапиенца”.

3.     Със сигурност няма да видим на 50-годишния юбилей една плеяда от блестящи филолози, преселили се по биологичните закони в отвъдното, но преди това прогонени от ВТУ с обичайната йезуитска стратегия на БКП/ДС Михайл Михайлов, Йордан Еленски, Игнат Георгиев, Жельо Авджиев, Георги Германов, Христо Дудевски, Христо Грънчаров и много други...

4.     Със сигурност няма да видим на 50-годишния юбилей на ВТУ една плеяда от блестящи филолози, вече на преклонна възраст, също прогонени от усърдните идеолози и доносници на БКП/ДС, като Богдан Богданов, Богдан Атанасов, Георги Вълчев, Атанас Бучков, Иван Чобанов и много други.

5.     Не искам да изброявам, за да не ги унижавам допълнително, пенсионираните съвестни и отговорни преподаватели-филолози, екзекутирани по бързата и тиха процедура, характерна за авторитарната стратегия на сегашния ДС-ректор Оазис. Тук ви задавам, като скорошен пример за явна репресия, един лесен реторичен въпрос: Какво е виновен благородният поет, писател и общественик ВИКТОР ЮГО, че за Университетското издателство на ВТУ е превел том /300 стр./ с ангажираната му ПУБЛИЦИСТИКА филологът – дисидент доц. Гено Генов? Томът е отдавна редактиран и готов за печат, но чака подписа на ДС-явочника Пламен Легкоступ, за да тръгне най-вече към гилдиите на филолозите и политолозите в РБ.

6.     Така че, драга колега от портала „Нови филолози”, когато фундаменталният статус на ФИЛОЛОГИЯТА във ВТУ е бил миниран и взривяван десетилетия наред във великотърновската Алма Матер, не ми упоменавайте поредния фалшив МОРАЛЕН УСТАВ, с който се регламентира свободата на изказа във филологически портал, самообричащ се да дискутира точките, запетайките и ПЪЛНИЯ ЧЛЕН...!!!

 

 

 

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ggenov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1085798
Постинги: 664
Коментари: 49
Гласове: 369
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930