Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2017 14:14 - ЕЛИНИСТИЧНАТА ЕПОХА - исторически преглед /Фрагмент от лекция на доц. Г.Генов/
Автор: ggenov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 881 Коментари: 0 Гласове:
1



    Завоюването на Гърция обаче се осъществява от неочакван щаб - от щаба около новия македонски цар Филип ІІ, който успява да обедини човешка сила и други ресурси в царството си и да подготви войска по нов модел. Съседните народи, към които гърците се отнасят като към варвари, и гърците от северна Тесалия му помагат в обединяването на Европа чрез покоряването на вражеските държави - Атина и съюзниците й, Спарта и предишните й съюзници, Тива.

      При Херонея /338 г.пр.н.е./ Филип разбива обединените войски на гърците в близък бой. Тогава той присъединява към царството си новите съюзници във формален съюз, в който се проповядва “свобода и автономия”, но нищо не се предлага на предишното ниво.

    След убийството на Филип през юли  336 г.пр.н.е., неговият син Александър /който е бил подготвен за живота от Аристотел/ наследява плановете му да завладее Азия и Персийската империя. Все още много повече гърци воюват във воската на персите, отколкото в армията на Александър. Неговите три смазващи победи при Граникус (334 г.пр.н.е.), Исюс (333 г.пр.н.е.) и Гавгамела (331 г.пр.н.е.) го правят притежател на несметно състояние и несравнимо голямо царство, когато е още само на 25 години. Той повежда похода към Индия преди неговите близки хора да успеят да го убедят да се върнсе назад. Той умира, вероятно от малария, във Вавилон на 10 юни 323 г.пр.н.е. Неговите завоемания били смайващи за времето, но той не е истински приятел на свободата, както я разбират гърците, макар че проповядва, че я защитава. Неговият герой и образец за подражание е Ахил от поемата “Илиада” на Омир.

 

    В 280 г.пр.н.е. не е жив нито един от преките наследници на Александър. Настъпва времето на  е п и г о н и т е. Образувани са три големи монархии І Египет, Сирия и Македония. В Египет владеят Птоломеите, наследниците на Птоломей Лаг, най-добрият политик измежду Александровите пълководци, в Сирия - потомците на Селевк, Селевкидите, в Македония - династията на Антигон. Още през ІІІ век пр.н.е. от Сирия отпадат големи области - Пергам, витиния и Понт. Своя държава образуват в Мала Азия галите, от източната част на Сирия се отделя Партското царство.

  Македония е обявена за римска провинция през 148 г. Царят на Пергам Антал ІІІ подарява царството си на римляните / 133 г.пр.н.е./, нещо подобно прави и монархът на Витиния Никомед ІІІ / 75 г.пр.н.е./. Сирия е завладяна от римските легиони през 64 г.пр.н.е.  Когато през 30 г.пр.не. Октавиан слиза като победител на египетска земя, елинистичният свят престава да съществува.

Александрия

   Много градове, основани от Александър Велики по време на военните му набези из азия и Египет, носели името Александрия. Но най-прочутият и най-големият бил египетската Александрия. Местонахождението на това малко египетско пристанище привлича Александър, защото неговите два естествени входа оформени от близостта на остров Фарос, били идеални за маневрите на гръцките плавателни съдове. Строен след 332 г.пр.н.е. този град е трябвало да подслони местните жители, македонската гвардия, малцината гръцки емигранти както и еврейското малцинство. Облагодетелстван от географското си полжение и от изкустно построеното му пристанище, Александрия бързо се изгражда като най-прочутия икономически център и морски град на късната гръцка Античност. Но олкото е блестящо величието му, толкова смутна и несигурна е участта му през вековете.

 От 331 до 31 година пр.н.е Александрия става столица на едно гръко-египетско царство. През първия век на съществуването й на трона й се изреждат тримата първи владетели от династията на Птоломеите. През този период тя постига своята слава. Господарите на града намират удоволствие да го разкрасяват и украсяват с творби на еленистичното изкуство. Птоломей І, лейтенант на Александър Велики, чиито принципи на толерантност следва, успява да си спечели симпатията на неговите поданици.

   Той управлява Египет като поддържа мирен климат в него. Благодарение на него Александрия се превръща в столица, образец за подражание. Той изгражда храмове, величествени дворци и прочутия  фар на Александрия. Познат е като едно от Седемте чудеса на тогавашния свят. Оцелелите останки от него са извадени от морето при разкопките, които бяха проведени през 1995 година.

   От 31 г.пр.н.е. до 325 година от новата ера Александрия /ІІІ/ е под римско владичество. Няколко пъти градът е разоряван, плячкосван и опожаряван от мнозина римски императори. Но тази поредица от сурови изпитания за града няма да задуши културния кипеж в него подклаждан от философските школи.

  Уредените квартали, обитавани от преуспялата търговска и интелектуална аристокрация от гърци и евреи, стават огнища на нови идеи, вече повлияни от войнственото христианство. Заражда се предприемчива и висококултурна гръцка и еврейска аристократична каста.

 

   Но тази гръцка и еврейска аристокрация става скоро прицел за организираните от римските императори преследвания. Под претекст, че искат да прогонят христианите, те искат да завладеят натрупаните богатства на тази замогнала се търговска класа, която трябва да изстрадва същевременно нападенията на местните, доскоро държани в подчинение племена. Тези народни бунтове, често подбуждани и улеснявани от местните римски администратори, служат отлично на импирските интереси на Древен Рим.

   Нерон, Септимий Север и много други императори, извършват в Александрия системни гонения срещу христианите, които достигат връхната си точка в края на управлението на Диоклециан, период, който христианите по-късно назовават “епохата на мъчениците” (303-311). Христианството устоява на бурята. От 311 година христианите били официално възприети като вероизповедална общност от римските императори, които скоро се покръстват в христианската вяра.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ggenov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1074829
Постинги: 662
Коментари: 49
Гласове: 367
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031