Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2017 14:50 - АЛЕН - КЕЛЕПИРЪТ НА ПАРАЗИТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ /Превод на доц Г Генов/
Автор: ggenov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 671 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

АЛЕН 

КЕЛЕПИРЪТ НА ПАРАЗИТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

 

 

/Бел. Според преводача в този текст може да се установи едно дълго уравнение: Мекотело = БГ- чиновник или БСП-номенклатурен кадър = ДС-ченге./

 

Дикенс е написал един роман – „МАЛКАТА ДОРИТ“, който не се упоменава сред известните му романи, но който аз предпочитам пред тях. Английските романи са като лениви пълноводни реки: в тях течението едва се усеща, лодката често се върти на място и не напредва, но читателят намира все пак удоволствие в това пътешествие и с голямо съжаление слиза от лодката. В този роман вие ще откриете МЕКОТЕЛИ от всички възрасти и с различно тегло – така Дикенс назовава ЧИНОВНИЦИТЕ и аз по-нататък ще си служа с това название. И тъй английският романист описва подробно племето на Мекотелите и Министерството на Увъртанията, което е предпочитаното им местообиталище. Съществуват тлъсти и могъщи Мекотели, като например лорд Децимус Яко Прилепващото Мекотело, което представлява Мекотелите в Горната Камара и ги защитава когато трябва и както трябва. Малки Мекотели има и в двете Камари, които са натоварени със задачата чрез „Ох!“ и „Стоп!“ да представляват общественото мнение, което е винаги на страната на Мекотелите. Отделни Мекотели се реят и лепят почти навсякъде, но най-големият планктон от Мекотели плува из Министерството на Увъртанията. Мекотелите са много добре платени и всичките работят все повече, за да получат всички новосъздавани работни места, на които се залепват техните роднини и връзки. Те женят дъщерите и сестрите си за блуждаещи из различните партии политици, които по този начин се озовават обвързани с планктона на Мекотелите и така създава потомство от малки Мекотели. Мъжките Мекотели, на свой ред, се женят за дъщери с богата зестра и така към планктона на Мекотелите се прилепват богати тъстове, богати шуреи, които осигуряват стабилитета, авторитета и славата на бъдещите Мекотели. Тези „градивни“ занимания изпълват целия им живот. Да не говорим за многобройните документи, които те изготвят чрез посредници с цел да обезкуражат, да дискредитират и да разорят всички неблагоразумни люде, които замислят разни неща, които възпрепятстват просперитета на Мекотелите и на съюзниците им.

Същите игри се разиграват и у нас, и за наша сметка. Мекотелите са в Министерството на железниците, в Министерството на съобщенията, в Министерството на флота, в Министерството на обществените услуги, в Министерството на войната. Съюзници на Мекотелите се настаняват в Парламента, в Националните всекидневници, във Външните работи. Свидетели сме на бракове между Мекотели, на приеми за Мекотели, на балове на Мекотели.  Те се съюзяват, ходатайстват си, прикриват се, противопоставят се на всякакви анкети, на всякакъв контрол, измислят клевети за анкетьорите и за контрольорите. Налагат внушенията, че депутатите, които не са Мекотели, са обяздени магарета, че избирателите са невежи, пияници и тъпаци. Особена бдителност се проявява за охраняване на манталитета на Мекотелите като се затварят всички пътища за младите луди глави, които не вярват изобщо, че племето на Мекотелите има някаква своя собствена цел. Политиката на Мекотелите е да вярват и да говорят, да налагат да се вярва и да се говори, че Нацията е изгубена, ако се накърнят дори незначително прерогативите на Мекотелите. Те проповядват тази политика под носа ни, преценяват, че е по-полезно да ни обезкуражат, отколкото да се крият. Те произвеждат от време на време някой скандал, за да ни покажат, че ние не можем да се справим с нищо, че избирателят не може да свърши нищо на този свят, ако не обожава Мекотелото. Накрая те са готови да погубят Републиката, ако Тя откаже да бъде тяхната Република. Ето как се изрази едно високопоставено Мекотело наскоро на един прием на Мекотелите: « Сред този световен разпад, сред тази корупция, сред тази липса на морал, сред този скептицизъм, сред тази некомпетентност, които се просмукват навсякъде около нас, аз виждам да се съпротивлява само и единствено Администрацията. Само Тя ще ни спаси! »

 

2 януари 1911 г.


АБСОЛЮТНО ТОЧЕН ПРЕВОД ОТ ОРИГИНАЛА


                        Доц. Гено Генов

Alain - Propos sur les pouvoirs, Gallimard

Top of Form




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ggenov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1087150
Постинги: 664
Коментари: 49
Гласове: 369
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930