Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2017 16:33 - А Л Е Н - КОРУМПИРАНИЯТ ОТ ВЛАСТТА ЛИДЕР /Превод на доц. Гено Генов
Автор: ggenov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 746 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

А Л Е Н   -  КОРУМПИРАНИЯТ ОТ ВЛАСТТА ЛИДЕР

 

 

В  днешно време само марксистите имат идеи. В случая идеята я разбирам като идея за идеята, защото възникналата на мига идея може да бъде формулирана от всеки с едно щракване на пръсти. А идея за идеята е това, което човек измисля според дейността, която извършва. Идеята, която един полицай си създава относно изкуството да убеждаваш, му се подсказва от странния субект, който той трябва да накара да проговори. Един банкер мисли по друг начин; един проповедник – по друг начин. Зная, че министърът осмисля властта си, скъперникът – също, но по друг начин, според други обекти. Вчера наблюдавах една бригада работници, които поставяха релси; тези големи и тежки вещи налагат точни мисли; съгласуването на движенията на работниците толкова важно, колкото е важен за всеки човек ритъмът на дишането. Шефът на бригадата, чиито строги команди биха отекнали чак под дъбовете на древните гори, пее друга песен, различна от командите на селянина. Подчинението на изпълняващите също е различно. Представете си, че идеите на селянина и на работника не се подчиняват най-напред и изцяло на тази ритмична и модулирана от труда музика, това би означавало, че мислите според това, което се пише в книгите. Истина е също, че този, който мисли според написаното в книгите е своеобразен дипломат, който притежава  свойствен само за него начин да възразява и да се съгласява озовал се сред неми събеседници.

Представете си един тъкач на ленено платно, който все още работи под сводовете на мазата си на стария стан, тъй като синовете му са невръстни. Семейството му работи заедно с него, всеки зает с нещо около стана според възможностите си като дори и малчуганите се трудят като завързват с тъничките си пръстчета скъсаните нишки. Възродено е древното чиракуване, както и древната почит към родителите и древните култове. Изобретет някоя нова, по-добре регулирана машина, която позволява тъкането с пара на по-финни ленени платна и ето че фамилията се разпада, появяват се мизирни къщички, струпани около фабриката – жилища без градинки и без въздух. Възникват друг ритъм на работа и други мисли. Селското семейство ще съхрани почитта към древните богове, които са и ще бъдат винаги почитаните от прадедите богове. Възниква друга религия, появява се друга политика. Една житна нива не се обработва както се изработва едно платно. Житната нива изисква друг вид търпение, друга икономика. И всеки започва да цени обществените блага така както цени собствената си къща. Пролетарската идея, ако вярвам на речите за нея, ми се изплъзва; но ако работя приведен над стана, аз я откривам. Тя не е скрита. Това е идея, до която селянинът никога няма да разбере, т.е. в това, което не върви както би трябвало, трябва да вложиш труд в него и на часа ще го промениш. Но човек не може да промени житото на часа, нито пък може да се промени облака и вятъра. Хората, които носят тежката релса и я полагат, всички заедно, знаят, чесъдбата им зависи от самите тях. Те си създават някаква идея за началника /лидера/. Според тази идея началникът /лидерът/ не може в никой случай да бъде слаб, нерешителен, сговорчив и многословен. Диктатурата на пролетариата е достатъчно добре дефинирана от кратките заповеди. Властта, която човек налага над коня, е от съвсем друго естество. В нея се открива известна заплаха и грубост, смесена с особен вид приятелска привързаност. Така и кавалерийският офицер е всъщност продукт на природата и на трудовата му дейност. Аз вече мога да отгатна речта, която протича в самия него, когато той чете вестника си. Вестникът, който той чете, мио е добре известен. Автомобилът и самолетът ще предопределят една друга политика. И самият завод за самолети ще подхран0ва, това е точната дума, у работника създаващш самолети една друга идея за прогреса и други нужди, която е различна от идеята, която носи в себе си работника, който прави ножове и теенджери.

И така аз обяснявам манталитета на Марксиста посредством собствената му идея. Защото, като страничен набюдател, той мисли според речта, която произнася и според мощта, с която той въздейства чрез тази реч. НО КОГАТО МАРКСИСТЪТ СТАНЕ УПРАВЛЯВАЩ, ТОЙ ЗАПОЧВА ДА МИСЛИ ЗА ВЛАСТТА, ПОЛИЦИЯТА И АРМИЯТА. И той си има релса, която носи. Мисли според краткия призив – да. Но тъй като релсата издава също мнения, зовът се променя и идеята се променя и то много по-бързо, отколкото човек би могъл да си представи. ИДЕЯТА ПРАВИ РЕВОЛЮЦИЯТА. Но остава една глава, която трябва да се напише: КАК РЕВОЛЮЦИЯТА КАТО ЗАНАЯТ, НА СВОЙ РЕД, ПРОМЕНЯ ИДЕЯТА? ЗАЩОТО ИМА ЕДИН НАЧИН ДА ХВАНЕШ ЧОВЕКА И ДА ГО МАНИПУЛИРАШ, КОЙТО Е СЪВСЕМ РАЗЛИЧЕН ОТ НАЧИНА, ПО КОЙТО ХВАЩАШ РЕЛСАТА И Я НАГЛАСЯШ ВЪРХУ ЧАКЪЛА.

21 декември  1929 г.

               АБСОЛЮТНО ТОЧЕН ПРЕВОД ОТ ОРИГИНАЛА

                                               Доц.  Гено  Генов

Alain - Propos sur les pouvoirs, Gallimard

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ggenov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1088856
Постинги: 664
Коментари: 49
Гласове: 369
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930