Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2017 14:34 - ИГНАЦИЙ ЛОЙОЛА /1491 - 1556/ - презентация на доц. Гено Генов
Автор: ggenov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1226 Коментари: 0 Гласове:
0



           ИГНАЦИЙ ЛОЙОЛА /1491 - 1556/ 

Основателят на Братството на Исус, т.е. на монашеския орден на йезуитите,  Игнаций Лойола  е роден в областта Азпеция, населявана от  баските. Като баски благородник той служи при вицегубернатора на Навара като царедворец и офицер. Ранен при обсадата на Пампелуна, той възприема през 1521 година протестантската вяра. Изучава усърдно латинския език и култура отначало в Университета на Алкала, а по-късно продължава образованието си в Университета на Саламанка. След като го обвиняват, че поддържа връзки с Озарените /Illuministes/ в Испания, той се премества в парижката Сорбона, където завършва следването си.

   На 15 август 1534 година полага обет на хълма Монмартър, с който се обрича на строго целомъдрие и крайна бедност заедно с още шест свои приятели, сред които е бъдещия Свети Франсоа Ксавие. Групата се самообявява като Орден през 1537 година във Венеция. С папска була, издадена три години по-късно, Павел ІІІ разрешава дейността на Ордена и освещава наименованието му Братството на Исус или Орденът на йезуитите.

   Игнаций Лойола се противопоставя на идеята католиците да се примирят и да заживеят в мир с протестантите - идея, която се отстоява по онова време от холандския учен-хуманист Еразъм Ротердамски. Той насочва реформата на католицизма към отстояването на присъщите му верски догми и насърчаването на строгото им съблюдаване. Лойола и създаденият от него Орден успяват да възпрат разпространението и нарастващото влияние на протестантизма сред изповядващите католицизма страни разположени в Централна Европа. Той създава фундаменталния си труд Упражнения за духа”, изработва Основните правила” /Constitutions/ на Братството на Христос, написва Дневник на Поклонника” и води оживена кореспонденция с редица авторитетни европейски теолози и философи. Всичките му съчинения са насочени към утвърждаването и укрепването на непреходната Божия слава /ad majorem Dei gloriam/. Девизът на Ордена на йезуитите призовава вярващите на борба “в защита на най-висшата слава - Божията слава”. Игнаций Лойола е канонизиран през 1622 година, т.е. в началото на “века на Ренесанса”. Вярващите католици го почитат като светец всяка година на 31 юли.

  Английският философ Бъртранд Ръсел с основание твърди, че чрез създаването на Йезуитския орден “успехът на протестантството, отначало удивително бърз, бил обуздан от Лойола”: “Лойола бил воин и орденът му бил основан по военен образец; подчинението на генерала е безусловно и всеки йезуит е длъжен да се смята за мобилизиран във войната срещу ересите. Йезуитите придобиват влияние непосредствено след Трентския съвет. Те били дисциплинирани, способни, изцяло отдадени на делото и също така умели пропагандатори. Тяхната теология била противоположност на протестантската; те отхвърляли онези елементи от учението на Св. Августин, върху които протестантите наблягали. Вярвали в свободната воля и се противопоставяли на предопределението. Спасението според тях се постига не само посредством вярата, а и чрез съчетанието на вяра и дела. Йезуитите се прославили с мисионерското си усърдие, особено в Далечния изток…Те заложили на образованието и така постигнали силно влияние върху младежките умове. Образованието, което те давали, поне в онази част, където не била намесена теологията, било най-доброто за времето си…”/ Б. Ръсел, с.54/.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ggenov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1088684
Постинги: 664
Коментари: 49
Гласове: 369
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930